Orta Irk Köpek Maması
Köpek alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Öncelikle köpek alırken cinsine, yaşına ve hangi amaçla aldığımıza ve bütçemize göre köpek seçmeliyiz. Cinsine göre köpek alımında; düşündüğümüz bir tür varsa o konuda araştırma yapmalı ve öyle seçmeliyiz. Av köpeği veya süs köpeği almak gibi. Yaş önemli bir kriterdir. Köpeği kendimiz eğitip beslemek satılık köpek istiyorsak küçük almalıyız. Eğer büyümüş bir köpek alacaksak eğitimi biraz zor olacaktır. Size uymakta zorlanabilir. Alışkanlıklarından vazgeçmesi zaman alabilir. Çok küçük yavru köpek eğer annesinden ayrılacaksa hem yazık olur hem bakımı zor olur.
En az 8 haftalık olmasını beklemeliyiz. Çünkü bakım sadece süt ve yiyecek değildir. Annenin yanında köpekler hastalıklardan daha az etkileniyor. Köpeğin gözlerinde sorun olmaması için anne köpek yavrusunun gözlerini yalayarak iyileştirme etkisi yaratıyor. Bütçemizi hesaplayarak köpek almamız gerekir. Köpeğe vereceğimiz yiyeceğin kalitesi, beslenmesi, sağlık giderleri, oyun ve eğitimi, barınma gibi ihtiyaçlarını karşılayacak yeterli miktarda paramız olması gerekmektedir. Köpeği alırken aramızda bağ olup olmadığına dikkat etmemiz gerekir.
Köpeği sevmeye ve ilgisini çekmeye çalışın. Eğer aranızda etkileşim yoksa ve köpek sizi istemiyorsa zorlamayın. Köpekler çok gururlu ve akıllı hayvanlardır. Onlara korkutarak değil severek eğitim verin. Köpeğinizin eve alındıktan sonraki aşamasında ona yeni yuvasına uygun ortamı hazırlamaktır. Köpeğinizin uysal yavru köpek fiyatları olmasını beklemeyin. Onun yutabileceği, yırtabileceği, kırabileceği malzemeleri ve yiyecekleri ondan uzakta tutun. Köpeğinize uygun kulübe hazırlamalısınız. Ne çok büyük ne de dar olmalıdır. Yavru ise büyüdüğünde yeni kulübe almak istemiyorsanız biraz büyükçe bir kulübe seçmekte fayda vardır.
Köpeğimizin sağlık ve aşı kontrolleri yapılmış olmalıdır. Veteriner hekimin önerdiği şekilde gerekli besinleri almalı, gerekli olan tedaviyi uygulamalıyız. Köpeğimizin eğitimi de çok önemlidir. Ona uygun eğitimi vermemiz gerekir. İlk başta öğrenmekte zorlanacaktır. Ama zamanla sizi bile şaşırtacak kadar iyi öğrenmiş olacaktır. Köpeğimize tuvalet eğitimi ve davranış eğitimi vermemiz şarttır. Bunun için ödül sistemi yapılabilir. Ceza sistemini fazla makul bulmuyorum. Çok gerekirse hafif bir caydırıcı ceza uygulanabilir. Bunları öğrettikten sonra yeme içme eğitimi de vermeliyiz. Vaktinde yemek vermeliyiz ve yemek saatini hep aynı şekilde ayarlamalıyız.
Köpeğin gezme, eğlenme ve oyun ihtiyacını gidermeliyiz. Yeni arkadaş ve çevre edinmesini sağlamalıyız. Tek başına kalması hem asosyal olmasına, hem de yalnızlıktan strese girmesine neden olur. Her gün yarım saatlik, bir saatlik yürüyüşler yapılmalı ve onunla eğlenceli vakit geçirmeliyiz. Köpeğimize mama seçerken ona uygun mamayı seçmeliyiz. Genelde çiğ et ile beslenirler. Çiğ etin ekonomik olarak pahalı olması başka alternatifleri de beraberinde getirmektedir.
Kuru mama, yaş mama, konserve mama gibi birçok mama çeşidi bulunmaktadır. En kolay, uygun ve bozulmayanı satılık yavru köpek kuru mamadır. Orta ırk köpek maması alırken kuru mama yerine yaş mama ya da çiğ et tercih edebiliriz. Mamada ağırlıklı olarak çiğ et olması gerekir. Gerekli vitamin, mineraller, yağ ve protein dengesi iyi ayarlanmış olmalıdır. İyi bir mamada tahıl ve tahıl ürünleri olmaz. İçeriğinde katkı maddesi, renklendirici ve tatlandırıcı olmamalıdır. Köpeğimize alerji veren bir şey fark ettiysek mamayı değiştirmeli ve veterinere göstermeliyiz. Köpek mamayı beğenmediyse zorlamamalı ve mamayı değiştirmeliyiz.
Her hayvanın ağız tadı ve zevkleri aynı olmak zorunda değildir. Köpeğimize yediğimiz yemekten verebiliriz ama çöp ve artık vermemeliyiz. Boğazına yapışacak ya da soluk borusuna kaçacak, iç organlarını zedeleyecek kemik gibi besinler vermemeliyiz. Köpek alırken heves olmadığına ve bakabilecek durumda olduğunuza emin olmalısınız. Bakamayacak kadar zor durumda kalırsanız hayvanı dışarı atmayın. Onu sahiplendirin. Evde bakılan köpekler sokakta yaşamlarını devam ettiremiyorlar.
Bir Cevap Yazın